Thursday, June 16, 2011

Kesinambungan Demi Duha..

Assalammualaikum..alhamdulilah segala puji bagi Allah swt yang masih mengurniakan nikmat dan rezeki kepadaku..amin.. Ok hari Nur nak sambung entri tuk novel Demi Duha karya Muhammad Makhdlori penulis dari seberang..

Novel ini mengisahkan kelebihan solat sunat Dhuha apabila dijadikan amalan rutin setiap hari..Banyak kelebihan yang Allah beri melalui solat sunat Dhuha..Solat sunat Dhuha dikerjakan apabila matahari terbit bermula 2 rakaat, boleh dikerjakan sehingga 12 rakaat..Solat sunat Dhuha lebih afdal dilakukan apabila matahari naik sepenggalah yakni lebih kurang pukul 12 tengahari.. 

Kelebihan solat sunat Dhuha diterjemahkan dalam novel ini melalui watak utamanya iaitu Hamdal seorang lelaki yang berusia, mempunyai seorang isteri dan dua orang anak iaitu lelaki dan perempuan. Beliau dahulunya mempunyai kehidupan yang agak baik namun akibat hartanya disita untuk melunaskan hutangnya, beliau jatuh miskin dan tinggal di sebuah pondok buruk. Beliau bekerja sebagai pencari barang terpakai atau terbuang untuk menampung kehidupannya..Walaupun beliau jatuh miskin, namun beliau tidak pernah meninggalkan amalan solat sunat Dhuha selain sentiasa redha dan tawakal hanya pada Allah dalam segala urusannya..Beliau juga telah mengajarkan amalan dan kelebihan solat sunat Dhuha kepada Ilham seorang anak muda yang hilang arah dalam kehidupan akibat putus cinta.. Keimanan beliau teruji apabila beliau difitnah oleh Lestari seorang anak orang kaya yang hidup tanpa pegangan agama dan akhirnya atas tuduhan palsu tersebut beliau dipenjarakan, namun beliau tetap yakin akan kebenaran di pihaknya..Akhirnya berkat pertolongan dari Allah swt beliau dibebaskan dan tidak disangka-sangka beliau mendapat rezeki dari Allah sebuah rumah baru hasil royalti jualan CD selawat oleh anak perempuannya Marhammah yang menuntut di pesantren.
Kesimpulannya semoga kita dapat belajar dan mengamalkan amalan solat sunat Dhuha ini dengan istiqamah bukan sahaja untuk kejayaan di dunia tetapi demi Duha untuk keredhaan Allah swt jua..insya Allah..


Nurhidayah
12.43 pm

No comments:

Post a Comment