Tuesday, November 8, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha 1432H, Kekuatan Hati dan DOA

Assalammualaikum..alhamdulilah segala puji hanya bagi Allah swt yang memberi keizinan untuk Nur menulis untuk kesekian kalinya dalam blog picisan ini.. Alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk merayakan hari raya aidiladha/hari raya korban/hari raya haji.. sungguh sayu saat laungan takbir bergema..menggamit sejuta kesedihan..kekerdilan (betul ke eja ni?)..dan seribu satu memori..kalau setiap hari ada takbir sebegini alangkah indahnya..

02 November 2011, Nur buat check up kat Hospital Serdang..alhamdulilah..tiada apa yang perlu dibimbangkan..tak sangka penyakit yang Nur alami sekarang rupanya dah ada sejak Nur lahir lagi..cuma sejak tahun ni baru rasa simptom2nya..hehe..mungkin stress yang tinggi sangat2..(?)..sebabkan kos pembedahan dia yang ribu riban..so lupakan jela...biarlah..cuma Nur perlu kawal makan, kawal perasaan..supaya jangan nervous sgt ok..bykkan selawat dan bertawakal hanya pada Allah swt..

Sehari sebelum hari raya (sabtu), Nur dengan adik2..g shopping..yea!..tpi bukan shopping baju raya pun (banyak baju untuk deepavali je)..Nur g shopping buku..hehe..maklumlah gaji hari tue tak sempat beli, so ada masa dan ada duit ni, terus pegi kedai buku..cari-cari novel buku yang terbaik..jumpa tiga buku ni..

 
Tapi semuanya masih dalam status 'menunggu giliran untuk dibaca' (boleh ke camtu?)..hehe..sebenarnya Nur sedang baca majalah Gen-Q isu 03, so habiskan dulu diikuti dengan solusi isu 37 baru dapat baca buku-buku kat atas tu..


Nur sebenarnya nak kongsi ckit pasal isu yang diketengahkan dalam Gen-Q isu 02 yang Nur baca sebelum ni..sangat terkesan dengan doa yang diluahkan Nabi Muhammad saw..Khususnya untuk diri Nur sendiri dan kepada sesiapa yang merasa dukacita, alunkanlah doa ini kepada Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..sesungguhnya setiap kesulitan pasti ada kemudahan selepasnya..kita mohon pada ilahi agar diberi kekuatan hati ketika ujian dirasakan amat berat untuk ditanggungi..sesungguhnya Allah sentiasa bersama hambaNya yang bersabar..


Di samping itu, Nur kongsikan serba sedikit mengenai amalan berdoa..setiap orang pasti pernah merasa agak kecewa atau pernah hampir berputus asa tatkala merasakan doanya seperti tidak dimakbulkan Allah swt bukan? Jangan begitu, sebagai hamba Allah swt, ingatlah bahawa jika doa kita terus dimakbulkan Allah swt, kita harus bersyukur dan teruskan dengan berdoa..jangan berdoa apabila saat kesusahan sahaja..ingatlah Allah tatkala terima nikmat mahupun ujian..nikmat harus disyukuri, ujian harus didepani dengan sabar dan tawakal..jika doa dirasakan masih belum dimakbulkan, ingatlah Allah swt akan memakbulkan pabila sampai waktu yang sesuai dan jika kita tidak mendapatkannya di dunia, Allah swt akan mengurniakan di akhirat..pasti dan pasti jika doa yang diminta dengan niat yang baik, tulus ikhlas semata-mata kerana Allah swt, insya Allah akan dimakbulkan Allah swt.. Yakinlah pada Allah swt dan jangan sesekali berburuk sangka pada Allah swt..


Semoga kita menjadikan Nabi Muhammad saw sebagai teladan yang baik, yang mana Nabi Muhammad saw sentiasa berdoa ketika permulaan bangun tidur dan setiap waktu dalam kehidupan baginda..jika kita amalkan doa-doa harian seperti doa bangun tidur, doa masuk bilik air, keluar bilik air, makan dan minum, berhias diri, memakai pakaian dan lain-lain, maka sekaligus kita sentiasa mengingati Allah swt setiap masa dan mendatangkan barakah dalam setiap perbuatan kita..insya Allah..


Kepada diriku dan semua muslimin, muslimat, ayuh kita berdoa..kerana sesungguhnya Allah swt menyukai hambaNya yang sentiasa berdoa kepadaNya..


Nurhidayah
11.55 a.m


 

No comments:

Post a Comment